Bijna Halloween.. Enkele weetjes over pompoenen


Het is bijna Halloween.. tijd om te griezelen en de pompoenen terug boven te halen! Hieronder lees je enkele weetjes over pompoenen..


Pompoenen bestaan al 7000 jaar voor Christus in Midden- en Zuid-Amerika bij de Indianen en bestaan in verschillende soorten, vormen, maten en kleuren. Uit een zaadje kan een mooie plant groeien op slechts 3 tot 4 weken tijd en neemt gemakkelijk 5 vierkante meter in beslag. Je kan ze gemiddeld 3 tot 4 maanden bewaren.


Eigenlijk is de pompoen een vrucht maar komt vaak terug in zoete gerechten. Hoe kleiner de pompoen, hoe smaakvoller! Ze worden het meest verkocht in de herfstperiode en is de ideale wintergroente. Let wel op, niet alle pompoenen zijn eetbaar.


De pompoen is zeer gezond. Ze bestaan 90% uit water en bevatten weinig kilocalorieën. Bovendien zitten ze boordevol vezels, calcium, vitaminen en antioxidanten. Het is een goede vleesvervanger omdat ze rijk zijn aan ijzer en bevatten ook bètacaroteen wat goed is voor je ogen en huid.

Met het vruchtvlees van pompoenen kan je jouw gerechten op verschillende manieren klaarmaken. Je kan ze stoven, pureren, verwerken in schotels en pasta, maar je kan er ook taart en brood mee bakken. Daarnaast kan je de pompoenzaadjes roosteren als snack.


Natuurlijk blijft de pompoensoep het meest traditionele gerecht. Hierin kan je zeker ook variëren. Met of zonder prei of selder, gember of appel toevoegen om te zorgen voor de frisheid en om de soep extra kleur te geven, kan je zoete aardappel, wortel of rode paprika toevoegen.


Op zoek naar een heerlijk pompoenrecept om Halloween te vieren? Hieronder vind je het recept om zelf je pompoen bananenbrood te bakken.Recept pompoen bananenbrood met chocolate chips

Benodigdheden

 • Bakmix Arthur bananenbrood met chocodrops (1 bananenbroodmix + zakje donkere chocodrops)

 • 1 yoghurtje (125gr)

 • 2 eieren

 • 3 eetlepels olijfolie

 • 280gr overrijpe bananen

 • 150gr pompoen (zelf toe te voegen, gekookt of uit de oven)


Voorbereiding:

 1. Bekleed een cakevorm met bakpapier.

 2. Warm de oven voor op 180°C.


Bereiding:

 1. Doe de yoghurt, eieren, olijfolie en bananen in een kom en mix glad met een staafmixer.

 2. Voeg de bananenbroodmix toe en roer goed door met een vork.

 3. Giet het deeg in de bakvorm.


Afwerking: 

 1. Plaats de bakvorm in de oven en bak 40-45min.

 2. Haal het bananenbrood uit de oven, laat 10min. in de vorm afkoelen.

 3. Haal het bananenbrood uit de bakvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

 4. Bewaar de cake 5 dagen in de koelkast of vries ze in afzonderlijke porties in.

9 keer bekeken
 • Facebook Arthur & The Sisters
 • LinkedIn - Arthur & The Sisters
 • Instagram Arthur & The Sisters

© 2018 Arthur and The Sisters

0